Lezzeti görüntüsü gibi fevkaladenin fevkinde:)))) Onun için fazla lakırdıya gerek yok direk tarife geçelim.
malzemeler:
- 15-20 adet kuru patlıcan ve biber ve istenirse yaprak
- 200 gr. kıyma (tercihen satır kıyması )
- 200 gr. kuyruk yağı
- 1,5 su bardağı pirinç
- 3 adet orta boy kuru soğan
- 2 çay bardağı sıvı yağ
- 2 adet domates
- 2 adet sivri biber
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı sumak
- yarım demet maydanoz
- nane karabiber pulbiber
yapılışı:
- Öncelikle kuruları iyice yıkayıp kaynayan suya atıp haşla. Biberler yaklaşık 5 dakika patlıcanlar ise 15 dakikada istendiğim kıvama gelmiş oluyorlar.
- Et ve kuyruk yağını kasapta satır kıyması şeklinde doğrat. Ya da kendin bıçakla minik minik doğrayarakta aynı sonucu elde edebilirsin.
- Soğanları , domates ve biberleri minik küpler şeklinde doğra.
- Maydanozu ince ince kıy.
- Pirinçleri güzelce yıka.
- Tüm malzemeleri iyice karıştırıp yağını tuzunu ve arzuna göre miktarını ayarlayacağın baharatları (sumak , nane, pulbiber, karabiber ) ekle.
- Kuruları yarısı dolacak şekilde doldurup ağız kısmını birbirine yapıştırarak kapat.
- Aynı şekilde yaprakları da sarabilirsin.
- Tencereye dolmaları doldurduktan sonra üzerine bir tabağı ters çevir. Biraz sıvı yağ gezdirip üzerine ekşili soğuk su dök. Su malzemenin üzerini geçmeyecek kadar olmalı. Ben 1 çay bardağı tane sumağı bekleterek hazırladığım ekşili sudan ekliyorum. Çok daha güzel oluyor. Tane sumak olmazsa eğer limon tuzu ile de hazırlayabilirsin.
- Önce harlı ateşe koy , kaynamaya başlar başlamaz küçük gözde yarım ateşle tam 1 saat pişir.
- Afiyetle ye.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder