18 Mayıs 2012 Cuma

KURU DOLMA

           Şu dolmalara bakıpta iştahlanmamak , iştahlanıpta yememek , yiyipte kilo almamak mümkün müdür???????????


dolma , kuru patlıcan dolması , sarma






           Lezzeti görüntüsü gibi fevkaladenin fevkinde:)))) Onun için fazla lakırdıya gerek yok direk tarife geçelim. 


          malzemeler:
         

  •          15-20 adet kuru patlıcan ve biber ve istenirse yaprak
  •          200 gr. kıyma  (tercihen satır kıyması )
  •          200 gr. kuyruk yağı
  •          1,5 su bardağı pirinç
  •          3 adet orta boy kuru soğan
  •          2 çay bardağı sıvı yağ
  •          2 adet domates
  •          2 adet sivri biber
  •          1 yemek kaşığı salça
  •          1 yemek kaşığı sumak
  •          yarım demet maydanoz
  •          nane karabiber pulbiber



         yapılışı:
         

  •          Öncelikle kuruları iyice yıkayıp kaynayan suya atıp haşla. Biberler yaklaşık 5 dakika patlıcanlar ise 15 dakikada istendiğim kıvama gelmiş oluyorlar.
  •          Et ve kuyruk yağını kasapta satır kıyması şeklinde doğrat. Ya da kendin bıçakla minik minik doğrayarakta aynı sonucu elde edebilirsin.
  •          Soğanları , domates ve biberleri minik küpler şeklinde doğra.
  •          Maydanozu ince ince kıy.
  •          Pirinçleri güzelce yıka.
  •          Tüm malzemeleri iyice karıştırıp yağını tuzunu ve arzuna göre miktarını ayarlayacağın baharatları (sumak , nane, pulbiber, karabiber ) ekle.
  •          Kuruları yarısı dolacak şekilde doldurup ağız kısmını birbirine yapıştırarak kapat.
  •          Aynı şekilde yaprakları da sarabilirsin.
  •          Tencereye dolmaları doldurduktan sonra üzerine bir tabağı ters çevir. Biraz sıvı yağ gezdirip üzerine ekşili soğuk su dök. Su malzemenin üzerini geçmeyecek kadar olmalı. Ben 1 çay bardağı tane sumağı bekleterek hazırladığım ekşili sudan ekliyorum. Çok daha güzel oluyor. Tane sumak olmazsa eğer limon tuzu ile de hazırlayabilirsin. 
  •          Önce harlı ateşe koy , kaynamaya başlar başlamaz küçük gözde yarım ateşle tam 1 saat pişir.
  •          Afiyetle ye.       


Hiç yorum yok: