24 Nisan 2012 Salı

EZO GELİN ÇORBASI

            Yapması kolay , yemesi olay...Çok klişe oldu biliyorum:)) Ama  ezo gelin çorbasını anlatacak daha özet bir cümle bulamayacağımı da biliyorum.Özet olsun istiyorum çünkü yapımı bu kadar kolay bir yemeği uzun uzun anlatarak şanına aykırı davranmak istemiyorum...
Veee tarife geçiyorum....
        
çorba




        malzemeler:

  •        1 çay bardağı kırmızı mercimek
  •        yarım çay bardağı pirinç
  •        yarım çay bardağı yeşil mercimek
  •       yarım çay bardağı pilavlık bulgur
  •       1 orta boy kuru soğan
  •       2 diş sarımsak
  •       2 yemek kaşığı sıvı yağ veya tereyağı
  •       1 yemek kaşığı salça
  •       8 bardak tercihen et suyu
  •       nane -pul biber



      yapılışı:

  •       Kızdırdığın yağa minik doğranmış soğanları ekleyip kavur.Soğanların kavrulmasına yakın sarımsakları da ekle.
  •       Salçayı da ekleyip kavurmaya devam et.
  •       Daha sonra yıkanıp süzülmüş mercimekler , bulgur ve pirinci ve de et suyunu ekleyerek pişirmeye başla.
  •       Kaynayan çorbaya tuz ve baharatlarını da ekledin mi çorban içilmeye hazır demektir.
  •       Ben bu çorbayı düdüklüde pişirmeyi tercih ediyorum. Düdüklünün buharı çıkınca 15 dakika pişirip ateşi kapatarak kapağını açmadan buharın kendiliğinden dinmesini bekliyorum.Böylece kıvamı tam istediğim gibi oluyor.
  •      Verdiğim su miktarı ideal sonucu vermekle beraber bazen malzemeye ve ölçünün hafif şaşmasına bağlı olarak kıvamı hafif koyu ya da sulu kalabiliyor.Bu durumda biraz daha su eklemek ya da sulu ise kapağı açık vaziyette biraz daha pişirmek gerekiyor.
  •      Bu arada çorbanın orjinalinde yeşil mercimek yok ama ben her zaman eklerim.Böylece hem daha besleyici hem de daha lezzetli olduğuna inanıyorum.

Hiç yorum yok: