15 Nisan 2012 Pazar

KIŞA VEDA ÇORBASI

                 Tamda ''hava ne kadar güzel, dışarı mı çıksam,, diye düşünürken ;bir rüzgar ,bir fırtına....Kış geri döndü sanki...Anlaşılan bu yıl soğuklar bizi terketmek istemiyor.Ben de fırsat bu fırsat diyerek hemen mutfağa girdim.Ve   nefis mi nefis çorbamdan yapmaya başladım. Bu çorbayla kışa veda edip sıcak günlere MERHABA demek istiyorum....Bu sebeple  adını  ''kışa veda çorbası" koydum.


              Aslında adını "buğday çorbası" ya da "tadı işkembe çorbasına benzeyen ama kendisi buğdaydan olma çorba" da koyabilirim.Veya " et ve buğdayın dayanılmaz  birlikteliği" .Ya da adını Feriha mı koysam:))
              
               Neyse adının ne önemi var?Biz varalım tadına...Çocuklar için besleyici mi besleyici,büyükler için şifa kaynağı ,soğuk günlerde içimizi ısıtacak enfes bir çorba....Ben bu çorbayı ve ayran çorbasını yaparken öyle 4 kişilik 6 kişilik değil ,kocaman, dolu dolu bir tencere yaparım.Hepsi de aynı gün içilir.


Bu tarifteki ölçüler ile 12 kişi rahat doyar.Ya da 6 kişi bol bol doyana kadar içer...


çorba , şifalı bir çorba










        malzemeler.



  •        2 su bardağı aşurelik buğday
  •        300 gr. kuşbaşı et ya da tek parça kemikli et
  •        4 yumurta sarısı
  •        4 diş sarımsak
  •        1 limonun suyu
  •        4 yemek kaşığı sirke
  •        pul biber
  •        2 yemek kaşığı tereyağ



       yapılışı:



  •        Tencereye yıkanmış buğday ve eti koy.Üzerine 14 su bardağı su dök.Düdüklüde 45 dakika iyice pişir.
  •        Etleri tahta kaşık yardımıyla lif lif ayır.
  •        Yumurta sarılarını iyice çırpıp içine limon suyu ezilmiş sarımsak ve sirkeyi ekleyerek karıştır.Çorbanın suyundan da ekleyerek yumuşatıp azar azar çorbaya ekle.
  •        Pişen çorbaya tuzunu da ekleyip üzerine tereyağında kızdırılmış pul biber dök.Afiyetle ye...
  •        

       







Hiç yorum yok: